Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

 

Brazil-based architects have completed a retail store for fashion brand , and the entire project is a how-to lesson in organic brutalism. The 80sqm space is at the base of a 25-storey residential building in the beachside suburb of Leblon, Rio de Janeiro.

Faced with a challenging, irregular layout and obstructive central column, MNMA got creative. They clad the column in grey marble, turning it into a striking central feature. Then, the architects inserted a glass-encased concrete slab to create a mezzanine dressing room, reached via a sweeping set of concrete stairs. Another concrete slab covers most of the ceiling, stopping just short of the interior walls. Strip lights hidden in between the gap make the perimeter of the store appear to glow.

 

Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

Organic Brutalism: Haight Fashion Store in Rio de Janeiro, Brazil by MNMA Studio | Yellowtrace

 

The design complements Haight’s minimalist aesthetic, pairing rough surfaces and raw materials with softening organic shapes and lines. Abstract indentations punctuate the rear wall, providing textural interest in the absence of obvious colour or pattern. Sculptural elements of natural stone and unpolished concrete were chosen to give the store a deliberately handmade quality.

MNMA worked in collaboration with a to develop organic, clay-based toned cement, paints, and coatings for the walls, floor, and ceiling, intended to resemble natural elements such as sand. Two slender, brass racks displaying clothes frame the space, a metallic touch amongst the monochrome earthy tones.

To unify the store’s outer façade with the interior, MNMA rebuilt the sidewalk entrance out of stone, encouraging relations between the brand and its potential customers.

 

 


[Images courtesy of . Photography by .]

 

About The Author

Tourismandhotels

Tourismandhotels is a small and highly dedicated bunch of cool kids who assist in the production of design stories, general admin and correspondence associated with each and every post. The team works tirelessly behind the scenes, providing invaluable support to the Editor In Chief. Extreme love and respect to the power of ten!

Leave a Reply