Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

 

In the Copper House II by Studio Mumbai, the enclosed garden unites within itself a marvellous assemblage of disparate aspects. It seeks to understand the landscape it denies, explain the world it excludes, bring in the nature it fears and summarise all this in an architectural composition.

The severe flood of Mumbai and its hinterland in 2005 had marked its high-water mark on a pump-house that was extant to the site. After using it to register the datum for the house, pile foundations were put in and a slab was cast more than half a meter above the high-water line. The central fill came from the excavation for the well, and around a court, the house grew.

The language and logic of the building are located in three primary architectural moves. The first is the creation of two distinct blocks, varying in width, separated by the stone-paved courtyard on the ground, and united by the cupric roof plane at the upper level. The two blocks function as discrete personal spaces on the upper level, one is a singular space of bedroom and bath, the other has an additional study.

At the ground level, an indoor family room becomes an adjunct to the main living space which does not have the containment that the other more private spaces exhibit. This main space functions literally as the deck of the house, overlooking the landscape and the courtyard, creating a simultaneity of vistas, each of a different scale and access. The copper-covered private spaces at the upper level are positioned in mutual tension, with the guarantee of simultaneous intimacy and isolation, so essential to the domestic interior.

 

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

Copper House II by Studio Mumbai | Yellowtrace

 

Another definitive move is the layering of light through a series of material gestures, each one tuned to the direction that light takes and the need for changing degrees of privacy. This is articulated with screening devices made of fine netting framed in traditionally crafted wood, fluted glass which diffuses the light and greenery and hints at the absent city, and sliding and folding wooden windows, all of which allow for degrees of seclusion.

The walls are finished in a celadon-coloured traditional plaster, smooth like human skin, and crackled like the ancient Chinese glaze, giving the transitory appearance of a fragmented ceramic container, rectilinear and encased with a lid of weathered copper. The continuous copper roof plane forms a secondary datum for the house, becoming a surface of potential occupation and cover.

The last is the inclusion of the element of water, whether in the form of the monsoon rain which is relentless in its action on material and mood, or in the form of the well, the stream and the pool beyond the house. The seasonal ‘anxiety’ of the ground is addressed in the manner in which the paving is worked out within the courtyard in a continuous linear fashion and in a loose ring around the house, with undulations registering the flow of rainwater as it reaches for the nearest point of exit.

The exploration of the rites of retreat, passage and exclusion are tested again. The final gesture was housing the massive rock which came as a gift from the owner’s mother, leaving it for time to take over, as time inevitably will.

 

Related Post: Stories on Design // Window Seats.

 

 


[Images courtesy of . Video courtesy of .]

 



About The Author

Tourismandhotels

Tourismandhotels is a small and highly dedicated bunch of cool kids who assist in the production of design stories, general admin and correspondence associated with each and every post. The team works tirelessly behind the scenes, providing invaluable support to the Editor In Chief. Extreme love and respect to the power of ten!

Leave a Reply